Úmyselné zapálené autá v Hozelci a vo Svite. Lúpež. Týrali maloleté dcéry – sú obvinení

06.12.2008 Celý región

Úmyselné zapálené autá v Hozelci a vo Svite\r\nV dobe od 19, 45 hod. dňa 4. 12. 2008 do 04, 00 hod. dňa 5. 12. 2008 pred jedným z rodinných domov v obci Hozelec, okr. Poprad, neznámy páchateľ polial doposiaľ nezistenou ...
Odtiaľ sa požiar preniesol na zvyšnú časť auta, v dôsledku čoho došlo k zhoreniu celého jeho vnútorného interiéru, prednej ako aj zadnej časti a obidvoch predných kolies. Pre 29 ročného majiteľa Golfu je tak spôsobená škoda okolo 400.000, -Sk.
Požiar auta hasili popradskí hasiči, ktorých zisťovateľ príčin požiarov ako príčinu určil úmyselné zapálenie. Popradskí policajti začali trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci.

Neznámy páchateľ dňa 05.12.2008 v dobe od 00:00 hod. do 02:30 hod. vo
Svite, doposiaľ nezistenou horľavou tekutinou polial a zapálil prednú kapotu tam zaparkovaného osobného auta Citroen C4 Picasso. Následkom požiaru došlo k ohoreniu prednej časti vozidla, predného výhľadového okna a ľavých predných dverí. Pre jednu leasingovú spoločnosť so sídlom v Bratislave je spôsobená škoda sumu 100.000, -Sk. Aj v tomto prípade zisťovateľ príčin požiarov z HaZZ Poprad určil ako príčinu požiaru úmyselné zapálenie. Policajti vo Svite začali trestné stíhanie pre prečin poškodzovania cudzej veci.

Lúpež:
Popradskí policajti úradu justičnej a kriminálnej polície vyšetrujú prípad, ku ktorému došlo v piatok, 5.12.2008 v čase okolo 16.30 hod. v Poprade - Matejovciach. Na chodníku vedľa zastávky mestskej hromadnej dopravy, traja neznámi páchatelia pristúpili odzadu k 11 ročnému miestnemu chlapcovi, jeden z nich ho chytil zozadu rukou okolo krku a ďalší dvaja mu prehľadávali vrecká. Z pravého vrecka vetrovky mu ukradli dve bankovky v nominálnych hodnotách 20, -Sk, s ktorými odišli na neznáme miesto. Maloletému spôsobili ľahké poranenia tváre, nosa a krku s dobou liečenia cca. 7 dní a krádežou hotovosti mu spôsobili škodu 40, -Sk. Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže.

Týrali maloleté dcéry – sú obvinení
Popradský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie a vzniesol obvinenie pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby a prečin sexuálneho zneužívania 36 ročnému J. K. trvale bytom Poprad.
Obvinený už od 1.9.1999 až doposiaľ, ako nevlastný otec dvoch maloletých dievčat bytom Vernár, v mieste ich bydliska tieto nútil k vykonávaniu rôznych ťažkých prác na poli i v stajni a to nielen pod hrozbou bitky, ale aj bitkou a kopancami. Ďalej obom maloletým odmietal finančne prispievať na školské potreby, ako aj stravu v škole, či už na desiatu resp. na obed, ani inak nezabezpečil ich stravovanie a ošatenie a prevažnú časť finančných prostriedkov pravidelne míňal na alkoholické nápoje a zanedbával starostlivosť na obe maloleté deti.
Ďalej obvinený v dobe od septembra 2007 až doposiaľ staršiu z nich obchytkával a rozprával jej rôzne sexuálne narážky,
Popradský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie a vzniesol obvinenie pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby aj 33 ročnej žene z Vernára. Obvinená v dobe od 1.9.1999 až doposiaľ, ako matka maloletých dievčat sa o tieto riadne nestarala. Nezabezpečovala im: ošatenie, obuv, stravu, nevarila im, neupratovala v domácnosti, odmietala im poskytovať finančné prostriedky na školské pomôcky a taktiež na stravu v škole. Nezabezpečila ich stravovanie ani inak, pričom prevažnú časť peňazí pravidelne míňala na alkohol a zanedbávala starostlivosť na obe maloleté deti. Nezabránila svojmu manželovi, aby nútil obe jej dcéry vykonávať rôzne práce, ktoré sú pre ne fyzicky náročné ako kydanie hnoja z maštale, zber trávy, kopanie jám pre osadenie stĺpov na oplotenie, rezanie dreva ručnou pílou aj jeho rúbanie.
Dovolila, aby jej manžel pod hrozbou bitky obe dcéry nútil vykonávať takéto práce a podporovala ho, ako aj vyhrážaním sa deťom, že ak to nebudú robiť, nedajú im najesť. Ani sa nepokúsila zabrániť svojmu manželovi, aby fyzicky napádal jej dcéru.
Obvinený bol popradskou políciou vo štvrtok večer obmedzený na osobnej slobode, zároveň bol zadržaný a umiestnený v cele policajného zaistenia. Obvinená žena bola tak isto vo štvrtok večer policajtmi obmedzená na osobnej slobode, ale vzhľadom k tomu, že bola pod vplyvom alkoholu bola daná na stráženie a vytriezvenie na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade.
 

Vyberte región